30 dag pieczarek
3/4 szklanki płatków owsianych (np. górskich)
szklanka bulionu warzywnego (u mnie mieszanka różnych przypraw rozmieszana w wodzie)
jajko,
garść prażonej cebulki
sól, pieprz,
olej,
2 łyżki bułki tartej + do panierowania (u mnie mieszanka z sezamem)
Przygotowanie:
Płatki owsiane ugotuj na gęsto w bulionie warzywnym. Przestudź. Pieczarki pokrój w drobną kostkę. Uduś, cały czas mieszając, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone grzyby połącz z płatkami, cebulką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i szczyptą mielonego pieprzu. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju (u mnie oczywiście minimum tłuszczu, dlatego wygląd nie jest złocisty)