puszka.pl - pysznie!

Surówka ze szpinaku z pieczarkami i pomidorami

Fantastyczna! W sezonie wcinamy ją niemalże każdego dnia :-)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

szpinak
pieczarki
pomidory
cebula

sos: sok z cytryny, sól, chili, musztarda, oliwa z oliwek (z nią smakuje najlepiej, ale można wziąć inny olej tłoczony na zimno)

Przygotowanie:

Szpinak rozdzielamy na pojedyńcze liście, wrzucamy najlepiej całe do miski, chyba, że liście są bardzo duże, wtedy kroimy je grubo.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki lub kostkę, a pomidory w kostkę. Wszystko mieszamy, potem polewamy sosem (powinien być wyraźnie musztardowy) i jeszcze raz ostrożnie mieszamy, żeby rozprowadzić sos. Spożywamy natychmiast.

Wskazówki i uwagi:

Stosunkowo powinno być najwięcej szpinaku, dużo pomidorów i sporo pieczarek (one nadają specjalnego smaczku surówce).

Jeśli ktoś musztardy nie lubi może ją pominąć. Chociaż nigdy nie próbowałam, myślę, że surówka będzie równie dobrze smakowała ze zwykłym sosem.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-06-07 21:52:00.086
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: