puszka.pl - pysznie!

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką

To ciasto jadłam jak byłam młodsza, tylko że w wersji nie_wegańskiej i postanowiłam (po raz kolejny zresztą) zweganizować przepis mojej mamy na ciasto z truskawkami :)
Po za tym nareszcie udało mi się upiec jasny, idealny wegański "biszkopt" - dziękuje blogerce za umieszczenie przepisu :) A że sezon na truskawki w pełni, no i we wszystkich sklepach teraz można kupić truskawkową roślinną galaretkę, więc trzy takie zbiegi okoliczności nie mogły zostać przeze mnie nie wykorzystane.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

składniki na biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju
1 szklanka mleka roślinnego (na blogu jest napisane, że z wodą też wychodzi, ale pamiętajcie, że na mleku roślinnym i tak najsmaczniejsze :))

składniki na krem:
6 szklanek mleka roślinnego (ja użyłam trochę kupowanego zwykłego bez cukru i trochę waniliowego Alpro Soja)
2 szklanki i 6 łyżek mąki
1 i 1/3 szklanka cukru (można mniej - zależy, jak kto lubi i czy mleko jest smakowe)
7 łyżek cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego
8 łyżek oleju (słonecznikowy, lniany lub inny)

oraz
2 wegetariańskie galaretki truskawkowe ekspresowe firmy Delecta (bez żelatyny)
truskawki (najlepiej świeże)

Przygotowanie:

Przygotowujemy biszkopt: drewnianą łyżką mieszamy mąkę i cukier, następnie dodajemy łyżkę proszku i znowu mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy bardzo dokładnie, dolewamy mleko i energicznie mieszamy aż całkowicie się wszystko połączy ze sobą. Pieczemy ok. 45 minut w 180 st. C. Studzimy, kroimy na pół.

Przygotowujemy krem: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrami i aromatem. Mąkę przesiewamy i trzepaczką mieszamy w pozostałym mleku - ciągle mieszamy trzepaczka aż nie będzie żadnych grudek. Gdy mleko z cukrami i aromatem zacznie się gotować wlewamy wymieszana mąkę w mleku i gotujemy kilka minut do uzyskania budyniu - ciągle mieszając! Na koniec dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki myjemy i kroimy jak chcemy :) Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że ja zamiast 1 l wody daje 800 ml i tak też polecam zrobić :)

Na dolny biszkopt przekładamy krem i w nim topimy truskawki, na to dociskamy drugi biszkopt i na niego również nakładamy krem i truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią cały wierzch ciasta, a następnie wtapiamy w nią pozostałe truskawki. Smacznego życzę :)

Wskazówki i uwagi:

Ciasto powinno przeleżakować w lodowce przynajmniej 12 godzin, żeby dało się je w miarę kroić :)

Tu do kremu można dać trochę mniej mąki. Ale placek pyszny jest oczywiście i z taka ilością mąki :)

Krem można zrobić w dwóch częściach, czyli można podzielić składniki kremu na połowę i zrobić pierwszą część z połowy składników, a potem oddzielnie z drugiej połowy. Kremu jest bardzo dużo i trudno jest go mieszać, gdy budyń zaczyna gęstnieć. Ale można też przygotować krem na raz, jeśli komuś to nie przeszkadza.

Następnym razem jak je będę robiła wypróbuję inny wegański krem np. taki na mleku kokosowym ze śmietaną fixem i cukrem - jest na pewno mniej kaloryczny i po prostu lżejszy od tego albo krem na bazie margaryny roślinnej.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Jun 7, 2012
Źródło/autor przepisu: Przepis na jasny biszkopt z bloga : icantbelieveitsvegan , przepis na krem z bloga jadłonomia

Twoje zapiski: