puszka.pl - pysznie!

Racuszki z rabarbarem

Sezonowa potrawa - czas na rabarbar!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 15-20 racuszków

4 łodygi rabarbaru
1 dojrzały banan
kilka łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka roślinnego
ok. 2 szklanki mąki (zwykłej lub razowej)

olej do smażenia

Przygotowanie:

Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, zasypać cukrem i odstawić.

W tym czasie robimy ciasto: banana zmiksować z mlekiem, dodać proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować. Ciasto powinno być gęste (konsystencji gęstego jogurtu).

Odstawić ciasto na około pół godziny. Po tym czasie sprawdzić konsystencję, ewentualnie dodać trochę mąki lub wody/mleka.

Dorzucić do ciasta rabarbar (można uprzednio odlać sok), wymieszać. Nakładać łyżką na gorący olej niewielkie racuszki, smażyć z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Polecam posypane cukrem pudrem.
Nadesłał(a) joa, dnia: May 24, 2012
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: