puszka.pl - pysznie!

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Pyszne ciasto o mocnym cynamonowo-jogurtowym smaku, słodzone stewią.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12

400 g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm kawałki
200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
75 g mąki razowej pszennej lub orkiszowej
170 g miękkiego masła
100 g stewii w pudrze lub 170 g brązowego cukru
3 jajka z chowu wolnowybiegowego (0 lub 1)
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, natłuszczamy tortownicę o średnicy ok. 20 cm.

Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ze stewią ucieramy mikserem lub w robocie kuchennym. Dodajemy po jednym jajku dodając kolejne dopiero, gdy poprzednie dobrze się połączy z masą. Potem stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy jogurt. Ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy rabarbar, dokładnie mieszamy.

Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 45-50 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: May 14, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/05/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i-test.html

Twoje zapiski: