kostka tofu naturalnego (300 g)
słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
mała cebulka
odrobina oliwy extra vergine (opcjonalnie)
sól ok. 1,5 płaskiej łyżeczki
pieprz (ziołowy i/lub czarny)
papryka słodka w proszku
wersja de lux na sezon pomidorowy: 1-2 świeże pomidory
wersja de lux poza sezonem, nieco desperacka: lekko odsączone pomidory z puszki
Przygotowanie:
Tofu zmielić na gładką masę.
Cebulę posiekać drobniutko (oczywiście nie całą, tylko kawałek).
Wszystko to wymieszać razem z koncentratem i - jeśli mamy - pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dobrze też dodać trochę oliwy z oliwek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
I pasta do kanapek jak malowana! Prawda że dziecinnie łatwe?
Wskazówki i uwagi:
* Nie trzeba wrzucać od razu całego słoiczka koncentratu, lepiej dodawać stopniowo i sprawdzić jaka ilość będzie nam odpowiadała w smaku. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że słoiczek jest w sam raz.
* Soli również trzeba dodać sporo, żeby miało odpowiedni smak. Ale uważajcie, żeby z kolei nie przedobrzyć w drugą stronę :-)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2000-05-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja siostra, przepis przerobiony na wegański