puszka.pl - pysznie!

Smażonka makaronowa z gorczycą i lnem

Danie bardzo proste i dość szybkie. Wymyśliłam je kiedy akurat nie miałam nic do jedzenia w domu, a trzeba było zrobić obiad. Takie coś z niczego. JEST PRZEPYSZNE!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 (do syta :)

5 średnich cebul
puszka czerwonej fasoli
makaron z pełnego ziarna (np. świderki)
mały koncentrat pomidorowy
przyprawy według uznania:
- zielone ziarenka smaku
- pieprz cytrynowy
- kebab-gyros
- czosnek
- papryka
- majeranek
- gorczyca
- siemię lniane (ziarenka)

Przygotowanie:

Podsmażyć posiekaną cebulę. W międzyczasie ugotować makaron. Zmieszać przyprawy i posypać nimi cebulę. Dodać koncentratu pomidorowego według własnego uznania, wrzucić na patelnię odsączoną fasolę. Smażyć chwilę, a potem dodać ugotowany makaron i smażyć wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

Gotowe danie na talerzu można udekorować pietruszką.

Wskazówki i uwagi:

Mam fajny sposób na mieszanie przypraw: do płytkiego pucharka wsypuję pożądane przyprawy i mieszam wszystko. Jest to o wiele wygodniej i szybciej niż jakbym miała każdą przyprawę oddzielnie wsypywać na patelnię.
Nadesłał(a) mermezd, dnia: 2012-04-26 19:58:49.519
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: