kilka szalotek
1-2 łyżki masła lub margaryny
50 ml białego wina
150 ml śmietanki kremówki
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Szalotki kroimy w plasterki i krótko smażymy na roztopionym maśle - tylko tyle, aby trochę zmiękły (zbyt długo smażone puszczają gorycz), zalewamy winem i czekamy aż alkohol odparuje.
Zmniejszamy gaz, dodajemy śmietankę i przyprawy, często mieszamy czekając aż sos zgęstnieje.
Wskazówki i uwagi:
Sosy na kremówce lubią się rozwarstwiać, dlatego ważne jest, jakiego tłuszczu użyjemy. Nie radzę używać oliwki ani oleju.
Najlepszy zaraz po ugotowaniu.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2012-04-26 07:49:34.065
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.