puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy)

Dobra opcja na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. Robię ją także wtedy, gdy po prostu mam ochotę na kuskus. Jest świetną alternatywą dla makaronu i ryżu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kuskus
mieszanka warzyw, np. kolorowa papryka, pieczarki, kabaczek, bakłażan, marchew, imbir; może też być fasola, brokuły, groszek czy cokolwiek, co wpadnie nam w ręce
cebula
czosnek
puszka pomidorów
ulubione przyprawy, np. świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, kumin, pieprz ziołowy i ostra papryka
oliwka

opcjonalnie: starty ser żółty

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa siekamy w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kolejno warzywa, zaczynamy od tych najtwardszych. Smażymy na średnim ogniu często mieszając, następnie dorzucamy przyprawy.

Na koniec dodajemy pomidory z puszki i kuskus. Zmniejszamy gaz do minimum i pilnujemy patelni - mieszamy i dolewamy wodę dopóki kuskus nie zmięknie. Uwaga, żeby nie przesadzić z wodą, zapiekanka powinna być zwarta, żeby można było ją kroić.

Wierzch można posypać serem żółtym i trzymać całość pod przykryciem aż do jego rozpuszczenia.

Wskazówki i uwagi:

Ponieważ zapiekanka jest najlepsza od razu po zrobieniu, trzeba dusić odpowiednio długo warzywa, aby uwolniły swój smak, dlatego ważne jest, aby trzymać wszystko na małym gazie.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Apr 26, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: