puszka.pl - pysznie!

Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego

Polecam pyszne masełko kokosowe. Do wszechstronnego stosowania, najzdrowsze stosowane na zimno: do smarowania pieczywa, jako krem do tortów lub co Wam przyjdzie do głowy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: wychodzi 80 - 100 g masła

150 g płatków kokosowych
woda - tyle, aby przykryło płatki

pielucha tetrowa

Przygotowanie:

Jeżeli używamy gotowych płatków należy je namoczyć przegotowaną, ostudzoną wodą na 12 h. Po tym czasie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy około 10 minut (jeżeli masa jest gęsta dolewamy wody w zależności, jaką gęstość chcemy uzyskać). Ja na tym etapie dolewam szklankę wody.

Zostawiamy zmiksowane płatki z wodą na około 30 min, aby się jeszcze lepiej namoczyły. Ponownie uruchamiamy mikser i miksujemy kolejne 5 minut. Przecedzamy wszystko przez pieluchę mocno wyciskając i łapiąc mleko do garnka. Wiórki, które nam zostają, ponownie wrzucamy do blendera i zalewamy 1-1,5 szklanki wodą, miksujemy 3 minuty, po czym znowu przecedzamy przez pieluchę.

Otrzymujemy prawie litr mleka z pianką, które wkładamy do lodówki, lecz nie dłużej niż na 3-4 dni. Po schłodzeniu odzieli się tu warstwa tłuszczu, którą "ściągamy" z mleka i mamy masełko :)

Wskazówki i uwagi:

Pozostałe po miksowaniu wiórki można wykorzystać jako składnik past, do ciast lub przeznaczyć ją na mąkę kokosową.

Jak zrobić mąkę? Wiórki, które nam zostaną należy równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i uprażyć w piekarniku w około 70 st. C, tak aby się wysuszyły, lecz nie spaliły. Tak wysuszone mielimy na pył blenderem i mamy mąkę.
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: 2012-04-18 14:12:42.935
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl

Twoje zapiski: