puszka.pl - pysznie!

Sernik z tofu czekoladowy - pyszny

Bardzo pyszny, czekoladowo-migdałowo-alkoholowy, z sokiem pomarańczowym, na spodzie z mielonych migdałów. Pycha! Śmiało można go zaliczyć do wypieków świątecznych. Polecam, nie tylko weganom.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g zmielonych migdałów blanszowanych
100 g mąki pszennej
200 g brązowego cukru (można użyć innego słodziku)
150 g margaryny (można użyć oleju kokosowego)
675 g sera tofu (najlepiej delikatnego i dobrej jakości)
120 ml oleju roślinnego (można pominąć, raz zapomniałam i też był pyszny)
125 ml soku pomarańczowego
175 ml brandy (można pominąć i w zamian zwiększyć sok pom./cytr.)
50 g kakao
2 łyżeczki esencji migdałowej

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały i 1 łyżkę cukru. Utrzeć z margaryną wyrabiając gładkie ciasto. Wyłożyć nim dno małej tortownicy. Podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 st. C.

Tofu włożyć do miksera i miksować z sokiem, brandy, kakao i cukrem. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z tofu wylać na podpieczone ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1,5 h.

Studzić powoli, aby sernik nie opadł. Najpierw niech leży 10 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami, później stopniowo studzić uchylając co chwilę drzwiczki.

Wskazówki i uwagi:

W wersji dla dzieci pomijamy alkohol.
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: Apr 18, 2012
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl

Twoje zapiski: