puszka.pl - pysznie!

Gulasz fasolowo-ziemniaczany

Świetny pomysł na smaczny obiad, a na dodatek bardzo prosty w przygotowaniu i wystarcza na dwa dni ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6-8

150 g białej fasoli namoczonej na noc
800 g ziemniaków, najlepiej nierozpadających się, na przykład Irga
200 g cebuli
4 łyżki oliwy
liść laurowy
gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki kaparów
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, najlepiej eko, niewoskowanej
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku, rozmaryn i liść laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, około godziny. Studzimy w płynie, w którym się gotowała.

Gdy fasola jest już zimna odsączamy ją na sicie, zachowując płyn. Usuwamy liść laurowy, rozmaryn i czosnek. Jeżeli jest potrzeba uzupełniamy wodą, aby otrzymać w sumie 800 ml płynu.

Ziemniaki obieramy, odkładamy ok. 100 g. Pozostałe kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy ziemniaki, obsmażamy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i płyn zachowany z gotowania fasoli, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.

Dusimy na małym ogniu pod pokrywką aż ziemniaki zmiękną, około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

100 g zostawionych ziemniaków trzemy na bardzo drobnej tarce, dodajemy je razem z fasolą, kaparami, skórką z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.

Gulasz podajemy posypany posiekaną natką pietruszki, polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-04-12 08:15:46.152
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/04/pyszny-gulasz-fasolowo-ziemniaczany.html

Twoje zapiski: