150 g białej fasoli namoczonej na noc
800 g ziemniaków, najlepiej nierozpadających się, na przykład Irga
200 g cebuli
4 łyżki oliwy
liść laurowy
gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki kaparów
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, najlepiej eko, niewoskowanej
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku, rozmaryn i liść laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, około godziny. Studzimy w płynie, w którym się gotowała.
Gdy fasola jest już zimna odsączamy ją na sicie, zachowując płyn. Usuwamy liść laurowy, rozmaryn i czosnek. Jeżeli jest potrzeba uzupełniamy wodą, aby otrzymać w sumie 800 ml płynu.
Ziemniaki obieramy, odkładamy ok. 100 g. Pozostałe kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy ziemniaki, obsmażamy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i płyn zachowany z gotowania fasoli, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.
Dusimy na małym ogniu pod pokrywką aż ziemniaki zmiękną, około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
100 g zostawionych ziemniaków trzemy na bardzo drobnej tarce, dodajemy je razem z fasolą, kaparami, skórką z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.