puszka.pl - pysznie!

Figowe batoniki muesli bez cukru

Myślę, że stanowią całkiem zdrową przekąskę, a na pewno są zabójczą konkurencją pod tym względem w stosunku do kupnych. Są też oczywiście pyszne, ale patrząc na skład jest to dość oczywiście ;-)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 16

200 g suszonych, niesiarkowanych fig - do batoników będziemy potrzebować szklankę puree
2 szklanki mieszanych lub owsianych płatków
60 g masła
2 łyżki mieszanki zmielonych ziaren i pestek lub siemienia lnianego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki melasy
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Figi zalewamy na noc szklanką przegotowanej wody. Na drugi dzień całość gotujemy aż figi zmiękną. Jeżeli po gotowaniu zostanie woda, odlewamy ją (jeżeli mamy figi dobrej jakości można na niej ugotować kaszę na śniadanie), a figi miksujemy na puree.

Kwadratową formę 20x20 cm natłuszczamy i wykładamy dno papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy płatki. Prażymy je ok. 10 minut aż ściemnieją o około 3 tony w stosunku do surowych. Przesypujemy je do do dużej miski, mieszamy z cynamonem, rodzynkami i mielonymi ziarnami.

W garnuszku zagotowujemy melasę z miodem (miód poprawia konsystencję, w wersji wegańskiej można go pominąć), tym syropem zalewamy płatki, dodajemy puree z fig i dokładnie mieszamy, tak żeby były dokładnie oklejone.

Masę przekładamy do formy, dociskamy do dna i wyrównujemy łopatką wierzch.

Pieczemy ok. 30 minut aż wierzch się zrumieni i będzie ładnie błyszczał. Wyjmujemy z piekarnika, po ok. 10 minutach dzielimy na porcje - zrobiłam do drewnianą łyżką. Polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Mar 14, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/03/figowe-batoniki-muesli-bez-cukru.html

Twoje zapiski: