puszka.pl - pysznie!

Zupa z dynią i ciecierzycą

Pyszna rozgrzewająca zupa, w sam raz na wzmocnienie po długim spacerze :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
1/2 łyżeczki sody
0,5 kg dyni o zwartym miąższu
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora lub 1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 puszki pomidorów
sól, pieprz, kumin
natka pietruszki
garść zrumienionych na suchej patelni pestek dyni

Przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy z dodatkiem sody, zbierając całą pianę, która wytworzy się po zagotowaniu.
Ciecierzyca ma być miękka, ale nie rozpadająca. Odcedzamy na sicie.

Jarzyny obieramy, kroimy w plasterki/kostkę, jak lubimy. Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju z dodatkiem kuminu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy wody tyle, aby zakryła warzywa. Całość gotujemy aż do miękkości, dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku. Podajemy z natką i pestkami dyni, gotowe :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-03-05 19:31:19.122
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/03/zupa-z-ciecierzyca-i-dynia-jeszcze-na.html

Twoje zapiski: