2 duże ziemniaki
100 ml mleka (może być sojowe, nie słodzone)
100 g sera gruyere (lub innego żółtego ostrego)
2 ząbki czosnku
masło klarowane do wysmarowania kokilek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona
Przygotowanie:
Składniki na 2 kokilki o średnicy ok. 14 cm.
Kokilki wysmarować masłem i rozgniecionym czosnkiem.
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Układać w kokilkach w 3 warstwach, każdą warstwę osolić, popieprzyć, posypać gałką i odrobiną żółtego sera, zalać kilkoma łyżkami mleka tak, aby ziemniaki były dobrze zwilżone, ale nie pływały w mleku. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser.
Piec 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Wydaje mi się, że można użyć wszystkich innych zastępników mleka, pod warunkiem, że nie są słodkawe.
Warianty:
1. Mój przepis jest odchudzony, w większości oryginalnych przepisów dodaje się kilka łyżek śmietany na wierzch przed pieczeniem.
2. Po upieczeniu, można zalać zapiekankę roztrzepanym jajkiem i posypać dodatkową warstwą sera, po czym ponownie wstawić do piekarnika na 15 min.
Zapiekanka jest najlepsza na drugi, trzeci dzień.
Ewentualny nadmiar płynu można odlać przed podaniem.
Podawać z sałatami.
Nadesłał(a) safiya,
dnia: 2012-02-28 19:09:37.545
Źródło/autor przepisu: Różne książki i strony o kuchni francuskiej