1,5 szklanki mąki (używam pszennej zwykłej)
3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego lub białego
szczypta soli morskiej lub zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju (np. słonecznikowego)
1 łyżeczka octu balsamicznego (używam jabłkowego domowej roboty)
1 łyżka ekstraktu waniliowego (pomijam)
1 szklanka mleka owsianego (używam sojowego z Biedronki o smaku waniliowym)
1,5 łyżki kakao
ziarenka z 1/2 laski wanilii (zamiast tego daje aromat waniliowy)
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w misce. Następnie wlewamy płynne i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao, mieszamy każde z osobna.
Okrągłą blachę wykładamy papierem, brzegi smarujemy olejem, wlewamy na przemian po kilka łyżek ciemnego i jasnego ciasta.
Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto można polać polewą. Na zdjęciu zrobiłam polewę z czekolady: zagotowałam trochę mleka w garnuszku, dodałam odrobinkę - dosłownie oleju i gdy zaczęło się gotować dorzuciłam czekoladę i mieszałam do uzyskania pożądanej konsystencji.
Można zrobić polewę kakaową, którą robię bardzo często i jest pyszna :) Do garnuszka lejemy trochę wody i cukru, po chwili dajemy olej, gdy zacznie wrzeć dodajemy kakao i mieszamy aż się wszystko całkowicie rozpuści i konsystencja będzie jednolita bez żadnych grudek.
* W Puszce jest też inny przepis na to ciasto: zebra wegańska.