puszka.pl - pysznie!

Babeczki (muffinki) cappuccino

Babeczki mają lekki posmak kawy. Przepis pochodzi z książki pt. "Vegan cupcakes, take over the world". Są delikatne w smaku, z góry polecam dać czekoladę i posypać kolorową posypką. Ładnie wyglądają i dobrze smakują :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu sojowego
2/3 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka soli

czekolada gorzka

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać olej, cukier, jogurt, mleko, aromat i kawę. Przesiać do tego mąkę, kakao. Dodać również proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól - dokładnie wymieszać.

Foremki wypełniać ciastem, tak do 3/4 objętości.
Piec w 180 st. C przez około 20 min. Żeby sprawdzić czy są dobre wkładamy w środek wykałaczkę i jeżeli ciasto się do niej nie przylepiło, znaczy, że babeczki są dobre.

Jako polewy możemy użyć zwykłej czekolady. Dzielimy czekoladę na kostki, kładziemy 1 lub 2 kostki na ciepłą babeczkę i po chwili rozpuszczoną czekoladę łyżeczką rozprowadzamy po babeczce. Sposób taki jest mniej kłopotliwy niż specjalnie rozpuszczać czekoladę w garnku itp.

Wskazówki i uwagi:

* Babeczki są delikatne w smaku, więc można zmienić według własnej potrzeby ilość cynamonu czy kawy rozpuszczalnej.

* Oryginalna nazwa babeczek to: "cappuccino cupcakes"
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-02-26 17:05:33.425
Źródło/autor przepisu: książka "Vegan cupcakes. Take over the world"

Twoje zapiski: