puszka.pl - pysznie!

Keks z amarantusem


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

200g maki pszennej
50 g maki z amarantusa
300 g ugotowanego ziarna amarantusa
50 g poppingu z amarantusa
200 g masła
200 g ckru pudru
5 jaj
15 g proszku do pieczenia
100 g rodzynek
100 g migdałów
100 g suszonych moreli
70 g suszonych śliwek
10 kropel aromatu pomarańczowego
szczypta soli

Przygotowanie:

Migdały sparzyć, obrac ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąke pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Forme wyłożyc pergaminem, wylać ciasto. Naciąc je wzdłuz nożem. Piec godzinę w temp. 190 o.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Sep 22, 2000
Źródło/autor przepisu: ulotka z festiwalu nauki 2000 z wykładu "amarantus na polskim stole"

Twoje zapiski: