puszka.pl - pysznie!

Polewka z serwatki

Pomysł na wykorzystanie serwatki pozostałej po domowej produkcji twarogu.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

serwatka
śmietana
mąka żytnia
ziemniaki
cebula
sól, pieprz, olej do smażenia

+ ew. koperek lub pietruszka

Przygotowanie:

Zagotować serwatkę. Zagęścić śmietaną z rozrobioną mąką (ilość mąki należy dobrać w zależności od ilości serwatki oraz pożądanej gęstości).

Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyrumienić na oleju posiekaną cebulkę.

Połączyć serwatkę z ziemniakami i cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Bardzo dobrze komponuje się z posiekaną zieleniną (pietruszka, koperek).
Nadesłał(a) joa, dnia: 2012-02-20 19:51:16.416
Źródło/autor przepisu: na podstawie różnych przepisów dostępnych w internecie

Twoje zapiski: