2 szklanki mąki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
woda mineralna gazowana
łyżka oleju + olej do smażenia
składniki na nadzienie wg uznania
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wody dolewamy wg uznania – ciasto ma być gęstą papką, ale musi dać się swobodnie „obtaczać” w nim składniki. Jeśli chcemy zrobić nadzienie słone dodajemy przyprawy, jeśli na słodko - to nie.
Jakiekolwiek nadzienie wybierzemy, musimy je dokładnie zanurzyć w cieście – żeby nam nie wypłynęło. Smażymy na małym ogniu, przewracamy delikatnie i pilnujemy, żeby zawsze na patelni był olej, bo placuszki szybko się palą.
Wskazówki i uwagi:
Ja zrobiłam z kawałkami banana, później można to posypać cukrem pudrem.
Jeśli robimy nadzienie słone możemy zamienić wodę na piwo – nie trzeba wtedy dodawać przypraw i smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty.
Nadesłał(a) julianka,
dnia: 2012-02-16 15:31:32.038
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.