puszka.pl - pysznie!

Bezjajeczne placuszki z kaszą jęczmienną

Eksperyment, który powstał dziś rano, kiedy chciałam zrobić wegańskie naleśniki ;), ale napatoczyła się kasza...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8 placuszków

2 szklanki mąki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
woda mineralna gazowana
łyżka oleju + olej do smażenia
składniki na nadzienie wg uznania

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wody dolewamy wg uznania – ciasto ma być gęstą papką, ale musi dać się swobodnie „obtaczać” w nim składniki. Jeśli chcemy zrobić nadzienie słone dodajemy przyprawy, jeśli na słodko - to nie.

Jakiekolwiek nadzienie wybierzemy, musimy je dokładnie zanurzyć w cieście – żeby nam nie wypłynęło. Smażymy na małym ogniu, przewracamy delikatnie i pilnujemy, żeby zawsze na patelni był olej, bo placuszki szybko się palą.

Wskazówki i uwagi:

Ja zrobiłam z kawałkami banana, później można to posypać cukrem pudrem.

Jeśli robimy nadzienie słone możemy zamienić wodę na piwo – nie trzeba wtedy dodawać przypraw i smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty.
Nadesłał(a) julianka, dnia: Feb 16, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: