Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
250 ml
bulionu z obierek szparagów
250 ml mleka sojowego
olej do zasmażki
2 czubate łyżki mąki
sok z cytryny
sól
gałka muszkatołowa (można pominąć)
garść pokrojonych, ugotowanych szparagów
Przygotowanie:
Sos: w garnku podgrzewamy olej, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę, mieszamy i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy bulion i mleko, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy sól, gałkę i sok z cytryny do smaku.
Zupa: robimy ją dokładnie jak sos, dodajemy tylko trochę mniej mąki, pomijamy sok z cytryny i gałkę. Wrzucamy szparagi.
Wskazówki i uwagi:
Najpierw jemy zupę. Potem serwujemy szparagi z młodymi ziemniakami, wszystko polane tym sosem... Niebo w gębie!
Lakto-vege zamiast oleju używają koniecznie masła. Mogą również wziąć więcej bulionu i wypełnić śmietaną do 500 ml, wtedy sos i zupa będą miały intensywniejszy szparagowy smak.
Twoje zapiski: