puszka.pl - pysznie!

Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa

Do tego przepisu będziecie potrzebowali wywar z obierek szparagów.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

250 ml bulionu z obierek szparagów
250 ml mleka sojowego
olej do zasmażki
2 czubate łyżki mąki
sok z cytryny
sól
gałka muszkatołowa (można pominąć)
garść pokrojonych, ugotowanych szparagów

Przygotowanie:

Sos: w garnku podgrzewamy olej, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę, mieszamy i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy bulion i mleko, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy sól, gałkę i sok z cytryny do smaku.

Zupa: robimy ją dokładnie jak sos, dodajemy tylko trochę mniej mąki, pomijamy sok z cytryny i gałkę. Wrzucamy szparagi.

Wskazówki i uwagi:

Najpierw jemy zupę. Potem serwujemy szparagi z młodymi ziemniakami, wszystko polane tym sosem... Niebo w gębie!

Lakto-vege zamiast oleju używają koniecznie masła. Mogą również wziąć więcej bulionu i wypełnić śmietaną do 500 ml, wtedy sos i zupa będą miały intensywniejszy szparagowy smak.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Feb 11, 2012
Źródło/autor przepisu: Kucharz Rolf (z moimi wegańskimi poprawkami)

Twoje zapiski: