puszka.pl - pysznie!

Kotlety orkiszowo-owsiane

Potrawa przetestowana przez małego smakosza 1 rok i 7 miesięcy,


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2 kotlety

3 łyżki płatków owsianych zwykłych
1 łyżka płatków orkiszowych
pół średniej cebuli
masło
majeranek
mielona słodka papryka
sól morska
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej 20 min (woda powinna tylko przykryć płatki, w przeciwnym razie masa będzie za rzadka). Cebulkę drobno pokrój i uduś na maśle z odrobiną majeranku i słodkiej papryki, posól. Namoczone płatki wraz z cebulką zmiel w blenderze (ja używam takiego z mini pojemnikiem, bo ten przepis to moja inwencja twórcza tylko na 2 kotlety, który powstał w ramach poszukiwań "na co niejadek miałby ochotę?"). Obtocz w razowej bułce tartej (jestem wierna bułce tartej bio pszenno-żytnio-orkiszowej) i smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor, smacznego:)))

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście zwiększyć proporcjonalnie ilość składników, dorośli też je uwielbiają.
Nadesłał(a) luik, dnia: 2012-02-07 22:11:16.065
Źródło/autor przepisu: własne poszukiwania

Twoje zapiski: