Majonez sojowy
Gwarancja gęstości i smaku!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka ugotowanej, gorącej soi (to jest około 0,5 szklanki suchej soi)
1 szklanka wody
0,5 łyżki soli
2 łyżki sproszkowanej suszonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 szklanka oleju
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Gorącą soję zmiksować w blenderze ze szklanką wody i pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy dodać przyprawy i powoli dolewać szklankę oleju wciąż miksując. Na koniec dodać sok z cytryny.
Wskazówki i uwagi:
Soja musi być gorąca. Jeżeli macie zimną, ugotowaną soję wtedy musicie dodać mniej wody do zmiksowania soi.
Przyprawy można zmieniać wg uznania. Ja nie mam dostępu do sproszkowanej cebuli, więc ją pominęłam (chociaż z nią majonez musi być świetny...).
Z czosnkiem majonez był za bardzo "czosnkowy" i dlatego nie dodaję go lub tylko bardzo mały ząbek. Dodaję musztardę.
Majonez wspaniale pasuje do ziemniaków! Wypróbowany już nawet jako sos do pizzy, zamiast sera (my polewamy nim pizzę po upieczeniu).
Twoje zapiski: