puszka.pl - pysznie!

"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe

Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

niecała filiżanka słonecznika
około pół paczki mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku (nie jest konieczny)
oliwa

Przygotowanie:

Prażymy słonecznik z solą na suchej patelni, po czym zalewamy wrzątkiem (odrobina, nawet nie musi całkiem zakrywać) i odstawiamy na chwilę.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zmiażdżony czosnek i po chwili szpinak i na małym ogniu "rozmrażamy" go. Solimy. Jak już się zamieni w papkę dodajemy słonecznik i trzymamy na gazie aż wyparuje większość wody (ma się "prawie przypalić").

Przekładamy do innego naczynia i blendujemy aż słonecznik zamieni się w małe grudki (można dodać jeszcze łyżkę - dwie oliwy jak ktoś lubi).

Wskazówki i uwagi:

Mam nadzieję, że wiosną uda mi się przetestować wersję ze świeżym szpinakiem.
Nadesłał(a) tiny, dnia: 2012-02-04 15:52:22.575
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: