puszka.pl - pysznie!

Sałatka śniadaniowa z fasolą, pomidorem i awokado

Prosta i pyszna sałatka, której przygotowanie zajmie nie dłużej niż 10-15 minut.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4

puszka czerwonej fasoli lub szklanka ugotowanej
awokado
pomidor
1/2 małej cebulki
sok z cytryny - parę kropli

łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
ew. ząbek czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie. Awokado obieramy, kroimy w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Mieszamy ocet z oliwą za pomocą widelca, aż do lekkiego "spienienia" sosu. Można dodać drobno posiekany czosnek.

Składniki łączymy, polewamy sosem, przyprawiamy i mieszamy.

Wskazówki i uwagi:

Polecam zrobić wieczorem i zjeść rano, tak aby sałatka mogła się przegryźć. Dobrze smakuje z grzankami.
Nadesłał(a) majczi, dnia: Jan 26, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: