puszka.pl - pysznie!

Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe

Ciasto nie rośnie wiele, więc polecam robić w małej foremce. Mimo że swoim wzrostem poszczycić się nie może, to jest bardzo smaczne. Nie jest to typowy jabłecznik. Połączenie jabłek, cukru brązowego, cynamonu i orzechów włoskich zaskakuje nowym smakiem. Ciasto z kategorii "mokrych" (ale nie tak jak brownie). Tak więc hop siup, czary mary za łupanie orzechów się bierz :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: mała forma/ 10 porcji

2 szklanki posiekanego jabłka za skórką
1/3 do 1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu (spokojnie można dać więcej)
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych
1/4 szklanki rodzynek
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki musu jabłkowego (można nie dawać oleju wówczas musu dajemy ok. 1/2 szklanki)
1 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
trochę wody (lub mleka roślinnego)
szczypta soli

Przygotowanie:

Pokrojone na małe kawałeczki jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem -> tak, aby każdy kawałek pokrył się cynamonem i cukrem. Do tego dajemy wcześniej namoczone rodzynki, posiekane orzechy, aromat waniliowy i sól. Mieszamy. Potem dajemy mokre składniki: olej, mus jabłkowy -> mieszamy.

Na tę masę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek i sodę. Mieszamy. Ja w tym momencie miałam problem, bo masa była sucha i dałam wody, wtedy sytuacja się normuje.

Ciasto nie ma być płynne, jak na naleśniki, ale takie, aby spokojnie można było go wybierać łyżką.

Wypełniamy foremkę, najlepiej małą, bo jak napisałam wcześniej - ciasto niewiele rośnie. Piec 45 minut w 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Zdjęcie jest z serwisu, z którego brałam przepis, niebawem wstawię własne :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: Jan 26, 2012
Źródło/autor przepisu: vegweb.com, przepis zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: