puszka.pl - pysznie!

Murzynek z amarantusem


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. mąki z amarantusa
1 kostka margaryny
1/2 szkl. wody, w wersji lato-ovo można zastąpić mlekiem
2 szkl. cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
zapach rumowy
popping amarantusowy do posypania

Przygotowanie:

Wodę (ew. mleko), margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku; podzielic na dwie części. Po ostudzeniu do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, zapach. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszac z pianą z białek.
Ciasto piec ok. 50 min.
Pozostałą część masy kakaowej wykorzystać jako polewę. Posypać ciasto poppingiem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Sep 22, 2000
Źródło/autor przepisu: ulotka z festiwalu nauki 2000 z wykładu "amarantus na polskim stole"

Twoje zapiski: