1/2 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 4-5 łyżek ziaren słonecznika
ok. 10-12 zielonych oliwek
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Soczewicę gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Zebrać pianę, która utworzy się na wierzchu. W międzyczasie słonecznik uprażyć na patelni na złoto-brązowy kolor (może się nawet lekko przypalić ;)).
Ugotowaną soczewicę, uprażony słonecznik, oliwki i resztę składników zmiksować.
Podawać na chlebie pełnoziarnistym, posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Podczas gotowania soczewicy wodę można zmienić w trakcie, to także dobry sposób na pozbycie się piany.
Użyłam czosnku granulowanego zamiast świeżego, gdyż nadaje aromat i podkreśla smak, ale nie "przebija", przez co pastę można z powodzeniem zjeść w dużych ilościach na śniadanie ;)
Użyłam oliwy z zalewy po suszonych pomidorach, ale może też być zwykła oliwa z oliwek. Pastę można wówczas uzupełnić 1-2 posiekanymi suszonymi pomidorami.
Podczas miksowania staraj się wyczuć moment, kiedy nie wszystkie ziarna soczewicy i słonecznika zostaną zmielone, wpłynie to dodatnio na walory estetyczne pasty :)
Nadesłał(a) hugable,
dnia: 2012-01-20 18:24:44.065
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.