Sałatka z pietruszki, fasoli i marynowanych pieczarek
Po prostu przepyszna :) Czasem robię w wersji minimalistycznej, tylko pietruszkę, bo zamarynowana w sosie i ziołach smakuje po prostu fantastycznie. Wolę ją także bez dodatku sałaty, a cukier zamieniam na miód. Do zestrugania pietruszki używam julienownicy, aby paseczki były cieńsze, bo wtedy pietruszka lepiej przechodzi marynatą, ale jeżeli jej nie macie wystarczy zwykła obieraczka.
3 spore lub 6 mniejszych korzeni pietruszki
puszka fasolki kidney
100 g marynowanych pieczarek
na sos: 3 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego tłoczonego na zimno)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę przepłukujemy wodą, odsączamy dobrze na sitku. Pieczarki również odsączamy.
Pietruszkę obieramy i zestrugujemy na cienkie paseczki. Natki drobno siekamy.
Przygotowujemy sos - w miseczce łączymy wszystkie składniki mieszając do uzyskania gładkiej emulsji.
Pietruszkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy serwować sałatkę. Mieszamy ją z sosem i ziołami. Dodajemy fasolkę i pieczarki, mieszamy, podajemy :)
Wskazówki i uwagi:
Zdecydowanie polecam wybierać do niej grubsze korzenie pietruszki, lepiej się je struga :)