puszka.pl - pysznie!

Marcepanowe gofry orkiszowe

Przepis na te gofry znalazłam wczoraj i stwierdziłam, że będzie to idealne danie na noworoczne śniadanie. Oczywiście wymagał kilku przeróbek ;-) ale kreatywny początek to dobry znak na nadchodzący rok, prawda?
Przerobiony przepis ze strony essen und trinken



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12

200 g masy marcepanowej
300 ml mleka
3 jajka z chowu wolnowybiegowego
100 g mąki orkiszowej jasnej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżka cukru pudru
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce. 100 ml mleka podgrzać, rozpuścić w nim masę cały czas mieszając trzepaczką. Wlać pozostałe 200 ml mleka, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąki wymieszać ze sobą i z solą.

Jedno białko ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pozostałe dwa jajka i żółtko ubić z brązowym cukrem, dodać rozpuszczony marcepan i mąkę (najlepiej użyć miksera). Następnie ostrożnie wmieszać ubite białko, najlepiej trzepaczką, aż do połączenia składników.

A na koniec upiec 12 pysznych, słodkich, mocno marcepanowych gofrów :)

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakują z cukrem pudrem albo same, bo są naprawdę słodkie, ale jak ktoś potrzebuje naprawdę osłodzić sobie dzień może dołożyć konfiturę albo dżem :) Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-01-02 21:49:46.743
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/01/marcepanowe-orkiszowe-gofry-na.html

Twoje zapiski: