puszka.pl - pysznie!

Sałatka z brokułów z marchewką, kukurydzą i pomidorami

przepyszna sałatka, po prostu słów brak. uwielbiam ją :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 dorodny kwiat brokuła i 4 spore marchewki
lub torebka zamrożonego brokuła i pól torebki mrożonej kostki z marchewki
ponad pół kg. pomidorów
puszka kukurydzy konserwowej
sól
ew. papryka kolorowa (surowa)
ew. szczypiorek
w wersji lakto śmietana lub majonez i ew. trochę musztardy (polecam jerozolimską z firmy roleski - rewelacyjna do doprawiania sałatek)

Przygotowanie:

jeśli używamy surowych warzyw należy je umyć, oskrobać marchewkę, pokroić w plasterki lub kostkę, brokuła pokroic w różyczki.
warzywa gotujemy w mikrofali lub na gazie.
jeśli w mikrofali, to wkładamy do naczynia marchewkę, zalewamy szklanka wody, solimy, nastawiamy kuchenkę na 350W i gotujemy 5-10 minut. dorzucamy brokułki i nadal na 350W gotujemy 20 min. przed wyjęciem czekamy 2 min.
jeśli na gazie, to wrzucamy na osolona wode marchewke i gotujemy. marchewka gotuje sie długo, tyle ile ziemniaki. brokuła dusimy na patelni z małą ilością wody.
w międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy bardziej lub mniej drobno - wg. upodobania. wrzucamy do sporego naczynia (wychodzi spora ilośc sałatki, więc naczynie w którym będziemy ja przygotowywac nie powinno być zbyt małe), dodajemy kukurydzę.
kiedy warzywa są gotowe, odsączamy je na sitku i zostawiamy tak, aby przestygły.
mieszamy je następnie z pomidorami i kukurydzą, ew. dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą. w wersji lakto dodatkowo można doprawić śmietana lub majonezem i ew. musztardą.

Wskazówki i uwagi:

jeśli używamy surowego brokuła, nalerzy zwrócić uwagę, żeby był świeży, czyli twardy i zwięzły.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Sep 10, 2000
Źródło/autor przepisu: sałatka podpatrzona w Vedze

Twoje zapiski: