2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
kawałki czekolady gorzkiej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego (zamiast może być torebka cukru wanilinowego)
1/4 szklanki mleka sojowego lub wody (wyjdzie i z tym i z tym)
Przygotowanie:
Zetrzeć na tarce 1/4 tabliczki czekolady. Resztę połamać albo posiekać. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pokruszoną czekoladę. Oddzielnie zmieszać cukier, olej, wanilię i wodę. Dodać mokre do suchego, dobrze wymieszać.
Ciasteczka formować dłońmi zwilżonymi wodą z kilkoma kroplami oleju. Piec około 10 minut w temp. 180 st. C. Pamiętajcie o odstępach między nimi bo sporo rosną. Po wyjęciu będą bardzo miękkie, ale po ostygnięciu stwardnieją i będą chrupiące.
Wskazówki i uwagi:
W Puszce już są podobne ciastka, ale zamiast wanilii dodany jest cynamon: http://puszka.pl/przepis/6300-ciasteczka_potwora_ciasteczkowego_pieguski_.html
Nadesłał(a) LalaAla,
dnia: 2011-12-11 11:28:46.908
Źródło/autor przepisu: Zeszyt z przepisami.