puszka.pl - pysznie!

Murzynek z jabłkami i orzechami

Przepis od koleżanki Oli, która twierdzi, że ciasto zawsze się udaje.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
2/3 szklanki oleju
10 dag orzechów włoskich
5 dag migdałów

Przygotowanie:

Jaja ubić z cukrem na gładką masę.

Mąkę z sodą, z proszkiem do pieczenia i cynamonem wymieszać. Przygotowany proszek powoli dodawać do jaj utartych z cukrem (mikser na wolnych obrotach). Do masy dodawać pokrojone na duże kawałki jabłka, olej, pokrojone orzechy i migdały. Całość wymieszać drewnianą łyżką.

Piec 50 minut w 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Jabłka będą wystawać i o to chodzi :)
Nadesłał(a) Irminna, dnia: Dec 2, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: