puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z dyni

Przepisów na zupę krem z dyni jest sporo. Ten jednak wyróżnia się
prostotą, a jednocześnie niepowtarzalnym smakiem.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 kg dyni
5 cebul
2 pory
kostka bulionowa warzywna lub wywar z warzyw
4 ząbki czosnku
sól
przyprawy: pieprz, kminek mielony, słodka papryka, łyżeczka gałki muszkatołowej, po szczypcie kardamonu, kolendry i imbiru

Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać, usunąć miąższ z pestkami. Pokroić w kostkę.
Obrać cebulę i pora, następnie poszatkować. Część przygotowanych
składników (dyni, pora i cebuli) poddusić w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną, po czym dodać czosnek, sól i przyprawy, trzymając jeszcze przez 3 min. na gazie.

Odstawić do ostygnięcia. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich warzyw.

W międzyczasie przygotować bulion warzywny z 1,5 l wody.
Ostudzone składniki zmiksować na gładką masę, po czym wlać do
gotującego się bulionu i zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Gotować jeszcze przez ok. 15 min. Gotowy krem rozlać do miseczek i podawać z grzankami oraz koperkiem lub roślinną śmietaną.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli krem będzie za gęsty można rozcieńczyć go niewielką ilością
wody.

Z przyprawami typu kolendra, imbir, kardamon należy bardzo uważać, gdyż są one bardzo wyraziste.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Dec 2, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: