puszka.pl - pysznie!

Zupa gryczana z orzechami włoskimi

Zupa jest bardzo smaczna, lekka a sycąca zarazem. Robi się ją szybko i z łatwo dostępnych składników.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- kasza gryczana - około 1,5 saszetki (można dać 2)
- por - około 3/4 dużego pora - można mniej lub więcej
- pietruszka - 1 spora sztuka
- 2 średnie cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, kminek
- liść laurowy, ziele angielskie
- orzechy włoskie
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Do lekko osolonej wody wrzucić jeden listek laurowy i 2 małe ziela angielskie, wsypać kaszę i startą na drobnych oczkach pietruszkę.

W międzyczasie bardzo drobno pokroić cebule i pora. Podsmażyć na oleju.

Gdy kasza już będzie lekko miękka dorzucić pora i cebulę.
Doprawić kminkiem, pieprzem i solą oraz czosnkiem. Chwilę pogotować i dodać zmielone orzechy włoskie. Pogotować jeszcze przez ok. 4 minuty. Gotowe :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Dec 1, 2011
Źródło/autor przepisu: Ja

Twoje zapiski: