puszka.pl - pysznie!

Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami

Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 filiżanki(150 ml) mąki
ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 filiżanki oleju
3/4 filiżanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać rękoma, wyrobić. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać mąki.

Ciasto rozłożyć na dużej blaszce, wyłożyć na nie wcześniej podduszone warzywa i piec ok. 20 minut w 180-200°C.

Wskazówki i uwagi:

1. Z tych składników ciasto wychodzi dość cienkie. Osobiście pasuje mi takie, ale można stosunkowo powiększać ilości lub wziąć szklankę jako miarkę.

2. Co do warzyw polecam zasmażyć cebulę i czosnek i dodać warzywa według upodobań lub sezonowości, np.: mangold; dynia; cukinia; papryka; szpinak, itd. Wszelkie miksy warzywne dozwolone, plus pomidorek oczywiście :-) Warzywa nie powinny być zbyt "mokre". Doprawić według upodobań.

3. W wersji ovo-wege można wylać na warzywa 3-4 roztrzepane jajka.

4. W wersji lakto-wege można dodać ser według uznania.
Nadesłał(a) luna-77, dnia: 2011-11-28 21:15:54.127
Źródło/autor przepisu: Opakowanie przyprawy do pizzy

Twoje zapiski: