pół małej sałaty lodowej lub 1/3 dużej
1-2 cykorie
garstka grubo pokrojonych orzechów włoskich
3 łyżeczki sezamu
seler naciowy (dowolna ilość)
ser żółty wędzony, ale może być feta czy wcześniej zamarynowane tofu (mało! tylko dla smaku)
cytryna
sól, pieprz
czosnek (może być granulowany)
sos z limonką i imbirem tao tao (niekoniecznie, ale jest godny polecenia)
ocet balsamiczny
musztarda
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się cykorią - obieramy ją, wyrzucając głąb i ścinamy czubek, żeby usunąć gorzki posmak listków, następnie wkładamy do naczynia z ZIMNĄ wodą i moczymy ok. 10-15 minut (dzięki temu nie jest gorzka).
Sałatę lodową kroimy na wąskie paski (to jedyna sałata, którą można kroić nożem :D), drobno siekamy seler łącznie z listkami, dajemy orzechy i na koniec odcedzoną i pokrojoną w paski cykorię, którą posypujemy cukrem (kolejny zabieg, by pozbyć się goryczki).
Dressing (najlepiej zrobić go w trakcie moczenia cykorii): sól, pieprz, czosnek (tak jak go nie lubię, to tu polecam granulowany), ocet balsamiczny, odrobinę musztardy, sos tao tao, trochę cytryny - mieszamy, na koniec dodajemy oliwę, mieszamy całość aż zrobi się gęste.
Polewamy warzywa dressingiem, mieszamy i na koniec dodajemy sezam (można go uprażyć) i starty wędzony ser/ feta/ tofu.
Wskazówki i uwagi:
Wiem, że dressing zawiera wiele elementów, ale te naprawdę świetnie się ze sobą komponują. Sos tao tao polecam gorąco do wielu dań.
Nadesłał(a) polciaaa,
dnia: 2011-11-13 07:39:44.409
Źródło/autor przepisu: moja głowa