puszka.pl - pysznie!

Razowe ciasto czekoladowe z burakami

Pyszne, wilgotne, bardzo bogate w smaku z uroczą, różową masą na wierzchu :)
A do tego ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo w końcu czekolada to samo zdrowie, ma tylko razową mąkę, a cukier jest brązowy, więc śmiało można sięgnąć po drugi kawałek :)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 10

na tortownicę o średnicy 15 cm:

100 g mąki orkiszowej razowej
50 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g ciemnego cukru muscovado
250 g mlecznej czekolady
100 ml oleju
3 jajka
250 g buraków upieczonych/ugotowanych/surowych

na masę:
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki puree z buraków

Przygotowanie:

Formę natłuszczamy, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia.
Buraki ścieramy na grubej tarce lub mielimy grubo w malakserze.

W jednej misce mieszamy suche składniki - mąkę, proszek i sodę, orzechy oraz cukier. Mój miał trochę bryłek, ale udało mi się je rozbić w malakserze.

W drugiej misce - jeżeli macie robota z misą można w niej przygotować ciasto - mieszamy kolejno - olej z potartymi burakami, jajkami, które dodajemy po jednym oraz roztopioną czekoladę, którą dodajemy stopniowo po łyżce. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy do ich połączenia.

Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 60-70 minut sprawdzając patyczkiem, gdy będzie suchy - ciasto jest gotowe. Gdyby zbyt rumieniło się z wierzchu przykrywamy je folią aluminiową. Z formy wyjmujemy dopiero po ostudzeniu.

Masę przygotowujemy ubijając mascarpone z cukrem dodając puree z buraków (najlepiej przetrzeć buraki przez sito (surowe nie będą się nadawać), aby nie było żadnych kawałków. Dekorujemy ciasto masą, podajemy, polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-11-13 07:42:30.072
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/11/razowe-ciasto-czekoladowe-z-burakami.html

Twoje zapiski: