gorczyca biała
gorczyca czarna
ocet jabłkowy (jeden z najzdrowszych)
sól
pieprz
sok z cytryny
woda
Przygotowanie:
Nie wiem, jakie Wy macie opakowania gorczycy, ale ja miałem duże. Więc na oko wziąłem po połowie z każdego. Gorczycę zmieliłem w młynku do kawy, ale jak macie dobry blender, to możecie zmielić w blenderze. Po zrobieniu swojej pierwszej musztardy, wiem, że dużo zależy od grubości mielenia. Im drobniej tym lepiej.
Do takiej ilości wlałem 2,5 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny i dolałem wody, aby uzyskać dobrą konsystencję. Troszkę pieprzu i soli do smaku. To wszystko włożyłem do lodówki na 24 godziny, aby się „przegryzło”. Musztarda jest pyszna!
Wskazówki i uwagi:
Diabelsko ostra, ale pyszna. Muszę popraktykować z proporcjami, aby sprawdzić ile czego trzeba dodać, aby była ciut łagodniejsza. Gorczyca jest świetna na trawienie, więc na pewno jest zdrowa, no i surowa.