Sushi witariańskie (raw food)
		
			Oryginalne sushi nigdy mnie nie interesowało. Ale to sushi - mmmmm... pycha!
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska & RAW
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			płatki nori
ziarna słonecznika - ok. jednej filiżanki
olej, sos sojowy (opcjonalnie), kawałek świeżego imbiru
dowolne warzywa (np.: marchew, ogórek, awokado, suszone pomidory, papryka, grzyby shitake)
dowolne kiełki - opcjonalnie
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Ziarna słonecznika namoczyć przez noc. Zmielić je w maszynce do mielenia lub w blenderze, jeśli "uciągnie" bez wody lub z jej odrobiną. Dodać trochę oleju, dosmakować sosem sojowym lub solą i startym imbirem, lub jakkolwiek inaczej (sól, pieprz, chili, sok z cytryny, zioła...).
Nałożyć "wałek" otrzymanej pasty na nori, kiełki i pokrojone w paski warzywa. Nori zawinąć, pokroić jak sushi.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Jeśli wykorzystujemy kiełki, to wystarczą 2-3 rodzaje warzyw, bez kiełków można wziąć więcej warzywek.
Można zrobić także sos wasabi. 
Albo taki sos: pokrojony w cienkie plasterki imbir namoczyć w occie jabłkowym i soku z buraka czerwonego. (Odczekać aż się sos "przegryzie".) 
Albo jeszcze: zrobić "mokre" puree z ostrej rzepy.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: