Zupa-krem z dyni hokkaido
Moja Teściowa mówi, że dynia lubi czosnek i chili. Oto jej sposób na jedną z najsmaczniejszych odmian dyni.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dynia hokkaido i seler korzeniowy lub naciowy (lub obydwa)
w proporcji prawie 1:1, tylko dyni trochę więcej
cebula
sporo czosnku
chili w proszku (lub inna ostra papryka)
sól
bulion warzywny opcjonalnie
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Potem wrzucamy seler i dynię (można z łupiną) pokrojone w kostkę. Seler korzeniowy można zetrzeć na tarce.
Zalewamy wszystko woda i solimy. Gotujemy do miękkości. Miksujemy. Doprawiamy solą, bulionem. Chili nie żałować.
Wskazówki i uwagi:
Jeszcze nigdy nie próbowałam, ale z innymi odmianami dyni możne też byłoby dobre.
Twoje zapiski: