puszka.pl - pysznie!

Kotlety sojowe w panierce sezamowej

Fajna alternatywa do zwykłych kotlecików w bułce czy jajku, do tego nadaje się jako dodatek do dań chińskich.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

kotlety sojowe a la schabowe (10 sztuk)
sezam
sos sojowy ciemny
sól, pieprz, odrobina curry
kostka warzywna (ja miałam kostkę curry)

Przygotowanie:

Kotleciki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, najlepiej w kostce curry. Ok. 40 ml sosu sojowego mieszamy z sezamem tak, aby utworzyła się konsystencja jajka. Kotleciki kolejno maczamy w powstałej zawiesinie, wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz (dowolnie do wyboru, byleby nie smalec ;p) Smażymy tak, aby sezam zbyt mocno się nie przypalił.

Wskazówki i uwagi:

Podawałam z warzywami (cebula, por, cukinia - podsmażone, do tego pędy bambusa, marynata w stylu chińskim tao tao i pół pomidora do zakwaszenia, na koniec czosnur!) + odrobina curry i inne dowolne przyprawy.
Nadesłał(a) polciaaa, dnia: Nov 5, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: