250 g mielonych migdałów, orzechów laskowych lub wiórków kokosowych (lub dowolnych orzechów)
250 g mąki
250 g cukru (trzcinowego)
proszek do pieczenia wg proporcji do mąki
1 op. cukru waniliowego lub aromat
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli
3 łyżki kakao
50 g margaryny lub oleju
150 ml mleka sojowego
150 ml kawy lub espresso
ew. 1 drobno starta marchewka
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać. Potem dodać płyny i olej. Porządnie zmiksować.
Jeśli dodamy marchewkę ciasto będzie jeszcze bardziej "mokre". Piec w 180°C ok. 60 min. w tortownicy lub innej formie.
Wskazówki i uwagi:
Kawa i mleko mogą być zastąpione według Waszego smaku, innymi płynami, np.: sok, herbata. Można dodać pokrojoną gorzką czekoladę, owoce.
Moja ulubiona mieszanka to 150 g wiórków kokosowych i 100 g orzechów włoskich. Ale robiłam też z całością wiórków kokosowych, albo surowych orzechów ziemnych. Piekę zawsze z 300 ml mleka migdałowego (lub z orzechów ziemnych, jeśli ich używam).