puszka.pl - pysznie!

Zupa pół-krem ziemniaczano-porowa ze śmietaną ze słonecznika

Był czas, że gotowałam ja 2-3 razy w tygodniu. Zupka prosta, bez smażenia i co za smak!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

miseczka pokrojonych ziemniaków
miseczka pokrojonego pora (im wyraźniejszy, ostrzejszy w smaku, tym lepiej)
- proporcje warzyw można dowolnie zmieniać
bulion warzywny
sól
ziarna słonecznika na śmietanę słonecznikową

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w krążki - warto wykorzystać całego pora, jego zielone części też. Osolone ziemniaki zagotować i krótko przed tym, kiedy będą miękkie, dodać pora. Gotować wszystko do miękkości.

Część warzyw wyjąc na miseczkę, resztę zmiksować. Dodać przygotowaną wg. przepisu Iwo-ny śmietanę w dowolnej ilości i odstawione warzywa. Dosmakować solą i bulionem.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Nov 2, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: