Kruche ciasto ze sliwkami
Z mąką razową i miodem.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
400 g pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 szczypty wanilii
200 g masła
200 g miodu
1 kg śliwek
Przygotowanie:
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę (najlepiej świeżo zmieloną), cynamon i wanilię wymieszać, dodać masło i miód, zagnieść ciasto. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Śliwki pokroić.
Zimne ciasto podzielić na dwie części. Jedną - większą - pokruszyć na blaszce, ułożyć na nie śliwki i pokruszyć na wierzch resztę ciasta.
Piec w 200°C ok. 25 minut.
Wskazówki i uwagi:
Nie próbowałam, ale z innymi owocami pewnie tez smakuje.
Twoje zapiski: