puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Pyyyyycha! Inspirowana zupą marchewkową z imbirem i mlekiem kokosowym. Dyniowa ma jednak inny charakter, bo daleko jej do słodyczy marchwi :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dynia pokrojona w kostkę - ok. 2,5 l
kawałek imbiru (ok. 1 cm kawałek lub więcej)
200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego 60%
sól
pieprz (najlepiej biały - ze względu na kolor i delikatność)
1/3 gałki muszkatołowej, utartej
ew. kolendra mielona
ew. natka kolendry do posypania

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy środek z pestkami, kroimy w niedużą kostkę - im cieńsza, tym szybciej się ugotuje. Podlewamy wodą (min. pół szklanki), gotujemy. Dynia ma być miękka, nie musi być rozgotowana, więc 10-15 min. w zupełności powinno wystarczyć.

Imbir obieramy - zeskrobujemy skórkę łyżeczką, tak jest najłatwiej i najbardziej ekonomicznie :) Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, włókna odciskamy z soku i wyrzucamy.

Dynię razem z imbirem traktujemy blenderem. Dolewamy mleko kokosowe, a jeśli zupa jest za gęsta, to również wodę. Doprawiamy do smaku. Soli powinno być sporo. Mielona kolendra ma delikatny smak, więc nie zmieni charakteru zupy, ale uzupełni jej smak - lubię ją dodawać.

Wskazówki i uwagi:

Mnie najbardziej odpowiada zupa ze zwykłej pomarańczowej dyni, jaką najczęściej można spotkać w polskich sklepach. Próbowałam też z dyni piżmowej (jasnopomarańczowa "gruszka") - faktura zupy jest odrobinę inna, bardziej "skrobiowa". Różnica nie jest duża, ale ja wolę zwykłą dynię :)

Można zajadać samą, z zieleniną, grzankami lub prażonymi pestkami. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 17, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: