puszka.pl - pysznie!

Fenkuł duszony z czosnkiem

Fantastyczny smak - zajadamy na wyścigi :) Może być sam albo jako jarzynka do obiadu. Jak dla mnie pyyyszności.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 średnie fenkuły
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
ew. skórka z 1 cytryny lub imbir w proszku lub rozmaryn lub spora szczypta chili

Przygotowanie:

Fenkuły myjemy, "koperek" zostawiamy na boku, odcinamy łodygi i resztkę korzonków. Kroimy w pionie w ósemki (łódeczki) - w ten sposób "liście" pozostaną cały czas z jednej strony połączone.

Na patelnię wlewamy trochę oleju - tyle, żeby dało się rozsmarować po całym dnie. Układamy fenkuła ściśle jeden obok drugiego, a pomiędzy niego wrzucamy czosnek - ja nie obieram z łupinki, zdejmuję ją na koniec. Smażymy ok. 2 minut do przyrumienienia/ zbrązowienia, odwracamy na drugi bok i też rumienimy.

Zalewamy wodą do połowy wysokości fenkuła, wsypujemy skórkę z cytryny i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut w międzyczasie odwracając na drugi bok.

Gotowego posypujemy "koperkiem" (też jest bardzo aromatyczny) lub np. prażonym sezamem.

Wskazówki i uwagi:

Szczypce kuchenne ułatwiają tu pracę :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 13, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: