puszka.pl - pysznie!

Placuszki owsiane i słodkie lub kolorowe warzywa

Są źródłem pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, błonnika i tłuszczów nienasyconych. Smaczne na ciepło i zimno, pozwalają na użycie ulubionych składników, a przy tym wyglądają atrakcyjnie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki mleka 1,5%
1/2 szklanki wody
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki razowej
jajko (lub łyżka mąki sojowej bądź 1/2 banana)
łyżeczka proszku do pieczenia
oliwa do smażenia (łyżka)

Na słodko: jabłko pokrojone w kostkę, 2 łyżeczki cukru i cynamon (ewentualnie jogurt lub serek waniliowy homogenizowany, wtedy bez dodatku cukru)

Wytrawne: papryka/pomidory/cukinia pokrojone w kostkę z bazylią/szczypiorkiem

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy, płatki owsiane i zamieszać. Mleko i jaja wymieszać razem. Wlać do suchych składników, dodać jabłka albo warzywa i energicznie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Można użyć dowolnych owoców i warzyw oraz przypraw wedle upodobań dziecka.

Wartość energetyczna porcji: 480 kcal
Białko 15,7g
Tłuszcz: 13,8g
Cholesterol 83,7mg
Węglowodany 80,6g
Błonnik 8,4g
Nadesłał(a) patysz, dnia: 2011-10-02 09:02:09.819
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: