Są źródłem pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, błonnika i tłuszczów nienasyconych. Smaczne na ciepło i zimno, pozwalają na użycie ulubionych składników, a przy tym wyglądają atrakcyjnie.
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki mleka 1,5%
1/2 szklanki wody
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki razowej
jajko (lub łyżka mąki sojowej bądź 1/2 banana)
łyżeczka proszku do pieczenia
oliwa do smażenia (łyżka)
Na słodko: jabłko pokrojone w kostkę, 2 łyżeczki cukru i cynamon (ewentualnie jogurt lub serek waniliowy homogenizowany, wtedy bez dodatku cukru)
Wytrawne: papryka/pomidory/cukinia pokrojone w kostkę z bazylią/szczypiorkiem
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy, płatki owsiane i zamieszać. Mleko i jaja wymieszać razem. Wlać do suchych składników, dodać jabłka albo warzywa i energicznie wymieszać, tylko do połączenia składników.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki i uwagi:
Można użyć dowolnych owoców i warzyw oraz przypraw wedle upodobań dziecka.