puszka.pl - pysznie!

Purpurowa sałatka buraczana z rozmarynem i orzechami włoskimi

Miała być surówka, ale akurat było zimno, więc wymyśliłam potrawę na ciepło z surówkowych składników. A jak na ciepło, to od razu włączyły się przyprawy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 buraki
2 jabłka kwaskowate
2 marchewki
rozmaryn
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
oliwa (opcjonalnie)
ocet balsamiczny (lub zwykły winny)
orzechy włoskie
sól
cukier (odrobina do smaku)

Przygotowanie:

Obieramy buraki, jabłka i marchewki. Trzemy je na tarce. Wrzucamy do garnka, mieszamy i zaczynamy dusić z odrobiną oleju.

Dodajemy zmiażdżony czosnek i rozmaryn (najlepiej świeży).

Dusimy około 10 minut, pod koniec dodajemy ocet balsamiczny (lub zwykły winny), doprawiamy solą i cukrem, wrzucamy orzechy.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś uważa, że 2 ząbki czosnku to za dużo do pracy, może oczywiście dać mniej lub w ogóle z czocha zrezygnować. Rozmaryn moim zdaniem powinien zostać, bo super do buraków pasuje. Jeśli chodzi o olej, to można w sumie udusić jarzyny bez niego (trzeba tylko mieszać), ale olej daje trochę kalorii, witamin, no i smaku. Ja użyłam nierafinowanego rzepakowego, ale słyszałam, że olej z pestek z dyni pasuje do buraków.

Oczywiście, nie tworzę tu czegoś zupełnie nowego. Istnieje w necie trochę przepisów na surówki o podobnym składzie, ale w wersji surowej i z innymi przyprawami.
Nadesłał(a) krecik, dnia: Sep 29, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: