puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca zapiekana z papryką i winogronami

Danie powstałe z eksperymentów kulinarnych w stylu "co się stanie jeśli połączymy...". Przygotowanie jest ekspresowe, najwięcej czasu zajmuje upieczenie. Przepysznie smakuje również na zimno i jest do tego bardzo sycąca - idealna na ciężki dzień.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1-2 osób

1 puszka ciecierzycy(lub około 250 g ugotowanej)
1/2 - 1 papryka czerwona
1 cebula
mała kiść winogron (około 15 kulek?)
1 garść suszonej żurawiny
przyprawy:
- przyprawa do ziemniaków
- papryka słodka sproszkowana
- papryka ostra sproszkowana
- ociupinka lubczyku
olej/ oliwa

Przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy dokładnie, wrzucamy do miski i zalewamy olejem tak, aby wszystkie ziarenka były maczane w tłuszczu. Kroimy paprykę i cebulę na zgrabne kawałeczki, winogrona na 4 części, dodajemy do ciecierzycy razem z żurawiną.

Przyprawiamy wszystko wg uznania, dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do blachy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy na ciepło bądź na zimno, wedle upodobania. Na zimno można przenosić w pojemniku wyłożonym liśćmi sałaty lodowej lub łódeczkami z liści kapusty pekińskiej.
Nadesłał(a) Cottie, dnia: 2011-09-22 17:44:43.133
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: