Danie powstałe z eksperymentów kulinarnych w stylu "co się stanie jeśli połączymy...". Przygotowanie jest ekspresowe, najwięcej czasu zajmuje upieczenie. Przepysznie smakuje również na zimno i jest do tego bardzo sycąca - idealna na ciężki dzień.
Ciecierzycę płuczemy dokładnie, wrzucamy do miski i zalewamy olejem tak, aby wszystkie ziarenka były maczane w tłuszczu. Kroimy paprykę i cebulę na zgrabne kawałeczki, winogrona na 4 części, dodajemy do ciecierzycy razem z żurawiną.
Przyprawiamy wszystko wg uznania, dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do blachy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy na ciepło bądź na zimno, wedle upodobania. Na zimno można przenosić w pojemniku wyłożonym liśćmi sałaty lodowej lub łódeczkami z liści kapusty pekińskiej.
Nadesłał(a) Cottie,
dnia: 2011-09-22 17:44:43.133
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.